marți, 17 noiembrie 2009




Dupa un urcus pe serpentine, cu masina, nu prea placut, pe niste coclauri unde cu greu iti puteai imagina ca si-ar putea face cineva casa, am ajuns in sfarsit, la capatul drumului.
Ascunsa bine printre copaci, intr-un mic luminis, o casa; nu prea mare, cu un etaj, intrarea mica, ferestre potrivite – de munte – acoperite elegant cu cateva vitralii pictate modern.
Interiorul insa – m-a impresionat in mod deosebit. Fiecare obiect din casa parea a fi adus de la un anticariat. Casa este construita in asa fel incat o parte din living sa aiba tavanul pana in podul casei, cealalta parte avand balcon, care se prelungeste cu un coridor ingust – puntea de trecere catre dormitoarele si baile de la etaj.
Jos, livingul are un perete de sticla, care ofera o priveliste superba, din varful muntelui pana jos, la poale; undeva in dreapta, ca un sarpe urias Hudson se intinde lenes spre ocean, strecurandu-se in drumul lui , intre o creasta si o vale, pe sub un pod luminat feeric noaptea. Imaginea care te indeamna la visare si nostalgie pare copiata dintr-o carte de povesti, ai impresia ca esti uriasul care priveste la piticii din vale – cu casute imbracate in luminite, masinute si pomisori.
Trebuie sa ai un sentiment deosebit, de putere, daca stapanesti, chiar si din priviri, o astfel de casa.
Parterul are si o camera de biliard, decorata simplu, cateva scaune vechi, si tablouri cu femei imbracate elegant, care joaca biliard, de pe la inceputul secolului trecut.
Apoi este camera cu jocuri, deplasata ceva mai mult in timp, prin anii `950. Sunt jocuri mecanice, un Darts pe perete, iar intr-un colt, un bar.
Barul… iar un prilej de incantare – cel putin al privirii. Sunt felurite sticle – mai vechi, mai noi - afise vechi inramate, accesorii – demodate acum – cani de bere din metal… o colectie care tradeaza un pasionat al obiectelor originale.
De fapt, toata casa este plina de mici colectii.
Bucataria , asezata ca o insula in mijlocul unuia din colturile casei, are expuse pe latura vizibila din orice unghi ai privi - obiecte de bucatarie din ceramica – sunt fructe si legume, in marime naturala, ceainice, un trenulet, animale mici….
Dar ce mi-a taiat cu adevarat rasuflarea a fost biblioteca. Asezata in asa fel incat mascheaza un coridor – care duce la dormitorul principal al casei - ocupa un intreg perete, de jos pana sus. Si contine numai editii originale – princeps - .
Plus o alta mica colectie de obiecte minuscule de arta, statuete, obiecte din piele sau din sticla, sfesnice si mici lampioane, care aprinse discret printre carti, te transporta imaginar intr-unul din magazinele in care se plimbau cei trei prieteni din Harry Potter.
Ceasuri vechi, o pendula enorma, masinute de jucarie originale, tablouri, desene, un paravan chinezesc…. peste tot muzica in surdina. O atmosfera de muzeu – sau o lume de poveste pentru cineva pasionat de copilarie si adolescenta.

Un comentariu: