luni, 2 noiembrie 2009

Metropolitan Museum

Metropolitan Museum este urias, un mic orasel cu de toate, plin ochi de oameni de peste tot, un fel de esenta tare a Americii.

Am vazut o expozitie cu artefacte din Egiptul Antic, cu tesaturi, sarcofage, obiecte de imbracaminte, sandale confectionate din foita de aur, bijuterii, mumii in diferite stadii, picturi murale si o multime de statui.

Special pentru un mic templu care a fost transportat si asamblat din nou in muzeu, a fost construita o sala enorma, cu un lac in miniatura, care are unul din pereti din sticla, spre Central Park; vederea e superba.

Apoi am vizitat cateva incaperi din perioada Regelui Soare, redate cu o mare exactitate, o expozitie de portelanuri din Bavaria, impodobite pretios cu fructe si flori din zahar, vitralii superb executate, statui din perioada Renasterii sau Clasica, picturi din toate perioadele si chiar si lucrari executate din obiecte neconventionale.

Italia - Franta - Marea Britanie - sunt doar cateva din ce am retinut.....

La loc de cinste este o sectiune a muzeului destinata perioadei victoriene, incaperi redate exact, cu toate detaliile - tapiterii, covoare, portelanuri, mobilier, lampi; Razboiul de secesiune are si el parte lui importanta alocata in muzeu, cu costume, tablouri...

Marii artisti americani au expuse in acest muzeu o multime de lucrari, evident impartite pe perioadele corespunzatoare.

Pe acoperis, ca sa suplineasca parca privelistea care taia rasuflarea, o lucrare din otel, ca o increngatura argintie, denumita sugestiv "Malstrom".

Plin de lume, de studenti si elevi care stateau pe jos, cu picioarele incrucisate, si desenau, sau pictau, ori fotografiau sau se fotografiau, foarte multi copii, oameni de toate varstele, culorile....

Un loc de cultura, in care se tin concerte, se perinda colectii si diferite expozitii.... un loc in care e nevoie de mult mai mult decat o singura zi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu